top of page
Pharmacist

Συχνες ερωτησεις

Όσα θέλετε να γνωρίζετε για την υγεία, τα φάρμακα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες!

Συχνές ερωτήσεις: FAQ

Τι πληρωνει ο ασφαλισμενος για αγορα φαρμακων που εχουν συνταγογραφηθει;

Ο ασφαλισμένος για την εκτέλεση της συνταγής σε ιδιωτικό φαρμακείο πληρώνει:
Α) Την συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου. Εξαιρούνται κατηγορίες χρόνιων παθήσεων που τα φάρμακα τους χορηγούνται με συμμετοχή 10% ή με μηδενική συμμετοχή όπως αναφέρονται στους καταλόγους του ΕΟΦ. Επισημαίνεται ότι η μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση των αντίστοιχων συγκεκριμένων παθήσεων.
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.
Δεν καταβάλλεται συμμετοχή για φάρμακα που χορηγούνται κατά την περίοδο κύησης και λοχείας, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τα φαρμακεία ή τις αποθήκες του Οργανισμού, για φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων καθώς και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, όπως ισχύει κάθε φορά.
Β) Στην περίπτωση επιλογής από τον ασφαλισμένο φαρμακευτικού σκευάσματος με λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου. Στις περιπτώσεις που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, αφαιρείται από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς, έως το ήμισυ αυτής. (ΦΕΚ 1144/6-5-2014) Το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα (ΦΕΚ 335/16-2-2016)
Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης καθώς και η νόμιμη συμμετοχή.
Γ) Μετά την εφαρμογή του ν.4093/2012 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται στα ιδιωτικά φαρμακεία. Της εν λόγω καταβολής εξαιρούνται οι κατηγορίες ασθενών της περίπτωσης Β της παρ.2 της ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/οικ.104747 (ΦΕΚ2883/Β/26-10-2012).

ποσο χρονικο διαστημα αγωγης καλυπτει  καθε συνταγη;

Στις συνταγές αναγράφονται ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός το ανώτερο και υποχρεωτικά η δοσολογία. Στους ασφαλισμένους που ακολουθούν σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, οι ιατροί οφείλουν να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας και μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους καθώς και συνταγές δίμηνης διάρκειας.

Τι ειναι η αϋλη συνταγογραφηση - πως μπορω να εγγραφω;

Η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης αφορά το σύνολο των δικαιούχων πολιτών, ανεξάρτητα αν η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν είναι χρόνια ή όχι.
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση οι δικαιούχοι θα πρέπει να συνδεθούν στο www.gov.gr ή στο https://www.ehealth.gov.gr
Είτε με τους κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εφόσον διαθέτουν
Είτε με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) Στην περίπτωση αυτή, της αύλης συνταγογράφησης, ο δικαιούχος δηλώνει υποχρεωτικά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις συνταγές:
Μέσω μηνύματος στο κινητό (sms)
Μέσω email
Όταν ο ιατρός εισάγει το ΑΜΚΑ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εμφανίζεται ένδειξη ότι ο δικαιούχος έχει επιλέξει άυλη συνταγογράφηση. Δεν απαιτείται εκτύπωση της συνταγής. Στη φάση καταχώρησης της συνταγής στο σύστημα αυτόματα, ενημερώνεται ο δικαιούχος είτε με sms είτε με email (ή και στα δύο αν έχει δηλώσει και τα δύο).
Σε κάθε περίπτωση (sms και email) αναφέρεται η λήξη ισχύος της συνταγής (μέχρι πότε έχει τη δυνατότητα ο δικαιούχος να παραλάβει τα φάρμακα από το φαρμακείο).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Για την εκτέλεση της άυλης συνταγής προσέρχονται στο φαρμακείο της επιλογής τους οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού των δικαιούχων ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησης.
Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη συνταγή εισάγοντας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον κωδικό της (barcode συνταγής) ή τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου.
Στην περίπτωση που ο φαρμακοποιός κάνει αναζήτηση της συνταγής με βάση τον ΑΜΚΑ, εισάγει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον ΑΜΚΑ προκειμένου να αναζητήσει τις ηλεκτρονικές συνταγές οι οποίες εκκρεμούν προς εκτέλεση. Το σύστημα αποστέλλει στον δικαιούχο κωδικό (one-time-password) με sms ή email για επιβεβαίωση της παρουσίας του. Ο δικαιούχος γνωστοποιεί τον κωδικό στον φαρμακοποιό ο οποίος έτσι αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές του.
Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει την συνταγή ο δικαιούχος λαμβάνει μήνυμα sms ή email ότι η συνταγή εκτελέστηκε.
Αναλυτικά οι οδηγίες για τους Πολίτες, τους Ιατρούς και τους Φαρμακοποιούς βρίσκονται αναρτημένες στο www.idika.gr

bottom of page